Pravila foruma - korisnici

Pravila, obaveštenja i druge osnovne informacije o forumu.
Locked
User avatar
Darko
Site Admin
Posts: 10101
Joined: 21 Dec 2009, 13:07
Location: Beograd
Has thanked: 0
Been thanked: 24 times

Pravila foruma - korisnici

Post by Darko » 21 Dec 2009, 17:12

Pravilnik ponašanja i učestvovanja registrovanih članova, radi boljeg snalaženja i mimoilaženja nesporazuma na forumima GSP Beograd:

1. Pristup i aktivacija Vašeg naloga:

Da bi se izbegle razne nesuglasice i održala zdrava klima na forumu, pristup je omogućen svima koji prođu proces registracije. Nakon registracije dobicete email sa registracionim kljucem. Pratite uputstva iz email-a za aktivaciju naloga.

2. Potpisi Članova:

Ukoliko popunjavate mesto za Vaš potpis, dozvoljena su MAKSIMALNO DVA REDA TEKSTA ili jedna slika i jedan red teksta, NIKAKO DVA REDA SLIKA. Za sliku se podrazumeva da je staticna. Animirani GIF i slicne animacije nisu dozvoljene ukoliko prelaze velicinu od 30x30. Slika u potpisu je ograničena na maksimalno 600x30 piksela i "težine" 100KB.

3. Aktivnost novog člana:

Ukoliko novoregistrovani korisnik nije napisao ni jednu poruku u roku od 2 dana od registrcije, njegov nalog se briše, a nadimak dotične osobe postaje slobodan za eventualne nove članove foruma.

4. CAPS_LOCK:

Osećajte se zamoljenim da prilikom pisanja isključite Caps_Lock opciju, to jest velika slova. Pisanje tekstova velikim slovima se identifikuje kao vikanje prilikom razgovora. Tekstovi sa neobuzdanim korišćenjem velikih slova ce biti uklonjeni, a autori istih upozoreni.

5. Nova tema:

Pre kreiranja nove teme budite sigurni da ista vec nije obrađena, tako što ćete koristiti opciju Traži (Search)!

6. Tema (Topic):

Molimo Vas da se držite teme! Poruke koje skreću raspravu sa teme mogu biti obrisane ili prebačene na drugu temu. Namerno i sistematsko skretanje tema i drugi vidovi ometanja diskusije neće biti tolerisani. Zabranjeni su postovi koji sadrze iskljucivo smajlije!

7. Moderatori foruma:

Aktuelnu listu Moderatora možete videti na dnu foruma u legendi. Moderatori NISU u obavezu da obrazlože razloge (mogu ako smatraju da treba) za uklanjanje ili izmene poruka i zadržavaju pravo da ugase naloge korisnika koji krše standarde i pravilnik foruma.

8. Reklamacije:

Ako imate bilo kakvu primedbu na rad foruma, clanova ili moderatora, svoju sugestiju ili kritiko slobodno postavite u podforumu "Pitanja, predlozi, kritike".

9. Fotografije

Kacenje fotografija je dozvoljeno i cak sta vise pozeljno. Bilo bi lepo ako vas ne mrzi da iste smanjite na 800*600 radi lakse preglednosti. Zabranjeno je kacenje fotografija koje u trenutku postavljanja su stare vise od 6 meseci a ticu se aktuelnih desavanja u gradskom prevozu ili aktuelnog voznog parka. Izuzetno ako je slika od vaznosti moze se naznaciti razlog postavljanja zastarele slike uz obavezno navodjenje kada je uslikana. Najstroze se zabranjuje reklamiranje drugih sajtova putem watermarka na slikama. Ako zbog toga kacite slike hvala ali nisu nam potrebne. Od pravila su izuzete fotografije preuzete sa interneta ciji vi autor niste uz obavezno navodjenje izvora fotografije.

10. Prijava neprimerenih postova

Ukoliko smatrate da neko pravi preveliki off topic u temi, ili prosto smatrate da post odredjene osobe nije primeren diskusiji, mozete iskoristiti dugme Image koje se nalazi u svakom postu i na taj nacin prijaviti to moderatorima i dati svoj doprinos tome da ovaj forum bude kvalitetniji!

Zelimo vam ugodan boravak na nasem forumu!
http://www.gspbeograd.net
markotar
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Pravila foruma - korisnici

Post by markotar » 01 Apr 2011, 19:36

Dopuna pravila

Dobronamernost

1 – Celokupna diskusija treba biti vođena u dobronamernom i tolerantnom duhu i pristojnom tonu uz uzajamno poštovanje i uvažavanje svih učesnika. Ovo je forum ljubitelja javnog prevoza na kome su svi dobrovoljno i prvenstveno radi zabave i druženja. Agresivni i zlobni komentari su strogo zabranjeni. Strogo je zabranjeno omalovažavati ono što je neko napisao, bez obzira na sadržaj. Svaki pojedinac odgovara za ono što je napisao, uredništvo foruma se za to ne može smatrati odgovornim.

Citiranje poruka - preglednost

2 – Zabranjeno je citiranje poruka u celosti, citirajte samo onaj deo na koji se vaš komentar odnosi.

3 – Zabranjeno je citiranje poruka koje se nalaze direktno iznad vaše osim ukoliko se vaš komentar ne odnosi na neki konkretan deo ili ne razdvaja na više citata na koje se zasebno odgovara.

4 – Zabranjeno je citiranje poruka sa sve slikama, takve ukoliko citirate, isključite/obrišite IMG tagove.

5 – Pre nego što komentarišete nečija pitanja, proverite da li je neko u postovima koji slede već na njih odgovorio.

Vozila na linijama

6 – U "Dnevniku vozila", pre nego što komentarišete da li se neko vozilo pojavilo na liniji koja je netipična za isto, prvo pogledajte spiskove vozila po pogonima, pa tek onda komentarišite - ukoliko se jasno vidi da je neko postovao, a da nije pogledao spisak, takvi postovi će biti izbrisani bez propratnog obaveštenja.

7 - Spiskovi zaduženja su neformalni i proizvod su saradnje članova, te se samim tim uredništvo ne može smatrati odgovornim za njegovu tačnost. Ukoliko primetite neku grešku ili promenu, slobodno nam skrenite pažnju na nju u nekoj od tema ili putem privatne poruke (uredniku nadležnom za tu sekciju ili članu u čijoj se poruci nalazi spisak). Dužnost urednika je da sve promene pravovremeno unese u odgovarajući spisak.

Novinski članci

9 – Otvorena je nova lepljiva tema, u kojoj će se isključivo postovati novinski članci u celosti http://www.gspbeograd.net/viewtopic.php?f=13&t=244.

10 – Eventualno komentarisanje istih će se vršiti u odeljcima previđenim za ono o čemu je pisano u člancima.

11 – Kada se komentariše određeni članak, obavezno navedite o kome se članku radi - najbolje bi bilo da postavite izvorni link na taj članak ili na stranicu, na kojoj je pomenuti članak/ci nalazi/e ili da kratko citirate deo članka na koji se vaš komentar odnosi. Izbegavati citiranje kompletnih članaka i pasusa, koncentrisati se na suštinu!

Linkovi

12 - Strogo je zabranjeno ostavljanje linkova u porukama, a da se jasno ne navede šta se na tom linku nalazi.

Sankcije

12 - Uvođenje ovog pravilnika nije da bi se vršila represija ili gušile slobode izražavanja, već da bi se povećala preglednost foruma, a zarad opšte dobrobiti.

13 - Svako može da pogreši. Nenamerne greške, posebno novih članova foruma, neće biti sankcionisane ali će na njih biti ukazano na dobronameran način.

14 – Višestruko kršenje pravila, bilo zbog nemara ili namerno će biti sankcionisano! Prvo sledi javna opomena, a ukoliko se takvo ponašanje nastavi, sledi isključenje sa foruma na najmanje 3 dana.
Locked